3 Ιουν 2010

"Εν οίκω" Εαρινή Συνάντηση Καλλιεργητών Χειροτεχνών στο Ηράκλειο








Η Εαρινή Συνάντηση Καλλιεργητών Χειροτεχνών στο Ηράκλειο «Εν Οίκω» 2010 πραγματοποίθηκε από τις 28 Μάη μέχρι και την Κυριακή 30 Μάη στο Πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο. Η συνάντηση περιελάμβανε ποικίλες δραστηριότητες εξελίχθηκαν από τις 10 :00 το πρωί μέχρι και τις 15:00 το μεσημέρι και απο τις 17:00 το απόγευμα έως τις 23:00 το βράδυ.

Πως ξεκίνησαν όλα…
Το 2004 πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η 11η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Καλλιέργειας και Χειροτεχνίας, η οποία κάθε χρόνο ταξιδεύει σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Αυτό ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα διοργάνωνε μια αντίστοιχη Παγκρήτια Γιορτή. Η ομάδα γεννήθηκε γρήγορα και με ενθουσιασμό. Έτσι τον Μάιο του 2005, στο Ηράκλειο, οργανώθηκε η 1η Παγκρήτια Συνάντηση Οικο (καλλιεργητών ¬χειροτεχνών). Ακολούθησε η 2η στο Ρέθυμνο, τον Οκτώβρη του ίδιου έτους. Τον Μάιο του 2006, η ομάδα πήρε νέα μορφή και πάντα με συλλογικές διαδικασίες στήθηκε η Εαρινή Συνάντηση Ηρακλείου, «Εν Οίκω». Τον ιούνιο του 2009 πραγματοποιήθηκε ακόμη μία συνάντηση στο Ηράκλειο.

Τι σκεφτόμαστε;

Όσοι απαρτίζουμε τη συνάντηση «Εν Οίκω» δεν είμαστε μέλη κάποιο συστημένου σωματείου. Δουλεύουμε συλλογικά και με τη σκέψη μας στραμμένη σε μια αυτοοργανωμένη κοινωνία.
Δεν υπάρχουν χορηγοί, αρχηγοί και ψηφοφορίες. Εμπνεόμαστε από τη σκέψη για οικοκαλλιέργεια. Δε χρησιμοποιούμε χημικά λιπάσματα, αναπαράγουμε παλιές μεθόδους καλλιέργειας και αντιστεκόμαστε στην επιβολή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένα) σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Στηρίζουμε τις ντόπιες ποικιλίες σπόρων τόσο στο τριήμερο με πάγκο αφιερωμένο στους σπόρους, όσο και στην καθημερινή μας ζωή καλλιεργώντας τους στα χωράφια μας. Στη Συνάντηση συμμετέχουν καλλιεργητές με ή χωρίς πιστοποίηση, αρκεί να μη μεταπωλούν προϊόντα άλλου με σκοπό το κέρδος. Δίνουμε έμφαση στην οικοχειροτεχνία χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά σε μας τους ίδιους και το περιβάλλον. Αποφεύγουμε τα τυποποιημένα βιομηχανικά προϊόντα και υποστηρίζουμε την αξία και τη χαρά της προσωπικής δημιουργίας. Μέσα από τα σεμινάρια που πλαισιώνουν την έκθεση προτρέπουμε όποιον θέλει να μάθει με μας να δημιουργεί τα δικά του χειροτεχνήματα.

Στόχοι της Συνάντησης:
Να μας γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες και με εμπιστοσύνη να προμηθεύονται άμεσα τα προϊόντα γης και χειροτεχνήματα, χωρίς την παρεμβολή μεσάζοντα.
Να ενημερώσουμε για τις δυνατότητες της οικολογικής γεωργίας ως λύση στα αδιέξοδα της συμβατικής.
Να μοιραστούμε τη μαγεία του να φτιάχνει κανείς μόνος του αντικείμενα από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά.
Να δούμε θέατρο, να παίξουμε, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: